Choose languageLanguage
Blog

Koliko su sigurne RFID kartice?

Koliko su sigurne RFID kartice?

Kada govorimo o hotelijerstvu, jedna od tema uvek je aktuelna: sigurnost u hotelima. A kada o tome razmišljamo, postavlja se pitanje: koji nivo sigurnosti je u stvari potrebno obezbediti?

Danas je već teško pronaći hotel sa tri i više zvezdica koji u sobi nema sef, a na vratima sobe elektronsku bravu. Ali, da li je to dovoljno?

U nastavku će biti reči o vrstama kartica za pristup u hotelske sobe postoje i o tome kako odabrati onu pravu.

Sedamdesetih  godina počele su da se proizvode prve bušene kodirane kartice, koje su već tada imale preko 4 milijarde kombinacija. Nakon bušenih, sledile su kartice s magnetnom trakom, dok danas uglavnom koristimo RFID kartice.

undefined

Oni koji poznaju RFID tehnologije koje se koriste kod izrade kartica, znaju da postoje read/write, popularno nazvane „pametne“ RFID kartice (SmartCards, 13,56MHz) i read only, nešto starije, koje često nazivamo „proximity“  RFID kartice (125kHz).

Generalno gledajući, pametne kartice pružaju viši nivo zaštite. One poseduju memorijske segmente u koje se može upisati broj kartice i nakon toga „zaključati“ šifrom. Ovakvu karticu mogu čitati samo čitači koji poznaju ovu šifru.

Kod proximity kartica (125kHz)  koriste se različite RFID tehnologije – one koje su otvoreni standardi ili one koje su autorsko vlasništvo pojedinih proizvođača. Zajedničko za sve njih jeste da ne poseduju memoriju već samo čip sa serijskim brojem (CSN – chip serial number). Najzastupljenije 125kHz kartice otvorenog standarda na našem tržištu su EM41xx. Njihova cena (a i sigurnost)  veoma  je niska.

Na eBay-u možete kupiti uređaj za kloniranje EM kartica po ceni od svega 10-25 USD. Pomoću ovog uređaja možete očitati CSN s jedne kartice i snimiti ga na novu praznu karticu (koja se dobije uz uređaj).

Nova, klonirana kartica, ima isti CSN kao i originalna koja je poslužila za kloniranje, tako da sa njom možete otvarati ista vrata ili sefove koje može otvoriti i originalna kartica.

Hotelijeri se pitaju da li je to problem? Koliko se takvih incidenata već dogodilo?

Ukoliko i zanemarimo cenu ulaganja u sistem za 50, 100, 200 ili više soba, koji će, najverovatnije, zbog nedovoljne sigurnosti za koju godinu ipak morati biti zamenjen, zapitajmo se šta će misliti ili uraditi gost ako sazna da njegova imovina u vašem hotelu nije sigurna? Ovo je kao s placebo efektom – dok ljudi misle da ih nešto štiti, osećaju se sigurno. No, čim se pojave primeri incidenata, placebo efekt nestaje. U dnevnoj štampi i ovog leta mogli smo čitati o krađama i incidentima u hotelima.

Imajući u vidu da mnogi hoteli još uvek koriste kartice i brave sa niskim stepenom sigurnosti (najčešći razlog je cena) i obzirom na to da je opšte poznato da se te kartice mogu jednostavno kopirati (klonirati), možemo očekivati da će se broj incidenata povećati.

Prema našim iskustvima, sve više hotela odlučuje se na zamenu jeftinih brava (ponekada su brave toliko loše, da se događalo da gost dođe na recepciju sa kvakom u ruci) i nesigurnih kartica, sigurnijim i dugoročnim  rešenjima, koja i pored veće investicije, brzo opravdaju svoju cenu.


undefined


Zaključajte srce gosta vrhunskim uslugom i udobnošću, a vrata sa kvalitetnom bravom.

Više informacija možete saznati na našem webu.
Ukoliko vam je potreban savet u vezi sa vašim konkretnim primerom, na osnovu naših 25 godina iskustva ili ako vas zanimaju konkretne cene, pišite nam.

 


.